Kamers huren

Studentenkamer huren? Verhuur van kamers en studio’s

Ga je voor het eerst op kamers omdat je gaat studeren? Dan kun je op deze website terecht voor het vinden van verschillende verhuurders van kamers in de omgeving waar jij wilt wonen. Er zijn minder kamers dan huurders. Dit betekent dat de huurprijzen flink omhoog kunnen gaan. Met name in de studentensteden waar veel jonge mensen een kamer huren. Hierom is het zaak om goed te zoeken naar kamers, wie weet vind jij wel die ene mooie kamer op een goede locatie, voor niet te veel. Huren.nl helpt je graag hierbij. Of je nou op zoek bent naar een kamer voor een onbepaalde periode, of juist voor een korte periode via Huren.nl vind je de juiste kamer:

Waar je op moet letten als je een kamer gaat huren:

Je kunt een kamer huren bij een hospita. Dit betekent dat je een kamer huurt en soms zelfs een eigen badkamer en keuken hebt, maar soms moet je die delen met je hospita. Je kunt ook voor de huur van een kamer in een studentenhuis. Hier geldt soms dat je bij een studentenvereniging moet horen. Vaak geldt ook het doorschuifsysteem. Je begint in een kleinere kamer, en naarmate je langer in het huis woont en de beste kamer steeds weer vrij komt, schuif je op naar een betere kamer. Wil je echt een eigen kamer, badkamer en keuken dan kun je een studio huren. 

De meeste kamers worden verhuurd voor een bepaalde prijs waar alles bij inbegrepen is. Deze huurprijs wordt all-in genoemd. Deze prijs is dus inclusief servicekosten en gas/water/licht. Voordeel is dat je in één keer weet waar je aan toe bent, en dat de huurprijs niet afhangt van hoeveel elektriciteit, water en gas je verbruikt: in de winter zet je de verwarming vaker aan, en verbruik je meer energie dan in de zomer. Met een all-in huurprijs voor je kamer merk je hier niets van. Een nadeel kan zijn dat je niet een goed overzicht hebt van je kale huur, servicekosten en gas/water/licht. Zo kun je minder snel ontdekken of je misschien wel teveel betaald voor je kamer. Als je verwacht dat je te veel betaald, kun je dit checken door middel van het puntensysteem. Heb je een eigen ingang, met hoeveel mensen deel je de keuken, heb je centrale verwarming, een tuin of balkon, al deze aspecten en nog veel meer bepalen hoeveel punten jouw kamer waard is. Elk aantal punten staat weer gelijk aan een maximaal bedrag kale huur. Elk jaar wordt dit herzien. Betaal je te weinig, dan kun je dit aandragen bij de huurcommissie. Betaal je all-in en wil je je kale huurprijs weten, dan kun je dit navragen bij je verhuurder.

Handige tips bij kamer verhuur:

Vooral als je voor het eerst een kamer gaat huren, kunnen wij ons voorstellen dat er een hoop op je af komt. Ten eerste: je gaat voor het eerst op jezelf wonen, super spannend natuurlijk, maar ook heel erg leuk. Bij het huren van een kamer komen wel een paar dingen kijken. Hierboven heb je kunnen lezen over huurprijzen. Omdat de huurmarkt zo groot is en omdat er zoveel vraag is naar kamers die verhuurd worden, kunnen de prijzen best hoog zijn. Voor een starter of jonge student kan dit er flink inhakken. In sommige gevallen kun je huursubsidie aanvragen. Huur je een zelfstandige woning (met één kamer) en heb je een laag inkomen, bijvoorbeeld omdat je nog studeert, dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor huursubsidie. Ook voor sommige kamers kun je huursubsidie aanvragen. Of dit het geval is, kun je navragen bij de desbetreffende verhuurders. Als je voor een tijdelijke/korte periode op zoek bent naar een kamer, dan kun je ook onderhuren. Onderverhuren is niet altijd toegestaan. Let goed op of alles volgens de regels verloopt en dat je legaal onderhuurt.

Gerelateerde categorieën