De verschillen tussen huren en leasen

Lease is in feite langdurig huren. Dit is vooral handig als je een product langer nodig hebt. Huren is voornamelijk interessant voor kortdurig gebruik, tussen een dag en een week gemiddeld. Hierdoor zijn huurbedragen in verhouding hoger dan leasebedragen. Heb je bijvoorbeeld enkele dagen een auto nodig, bijvoorbeeld wanneer je geen auto hebt en die ook niet vaak nodig hebt, dan is huur interessant. Heb je een auto langdurig nodig maar wil je geen grote investering doen, dan is lease interessant waarbij je maandelijks betaalt voor de auto.

Verschillende soorten lease

Binnen lease zijn drie verschillende vormen te onderscheiden, namelijk financial lease, operational lease en shortlease.

Financial lease

Bij financial lease koop je het product op afbetaling. Dit is vooral interessant als je graag eigenaar van het product wil worden maar de kosten daarvoor graag spreidt over meerdere termijnen. Houdt er rekening mee dat belastingen, onderhoudskosten en verzekeringen onder eigen kosten vallen. Om die reden is financial lease goedkoper dan bijvoorbeeld operational lease omdat de leaser zelf meer kosten maakt, die anders door de leasemaatschappij zouden worden betaald.

Operational lease

Bij deze vorm van lease blijft de leaseverstrekker volledig eigenaar van het product. Dit is interessant als je geen eigenaar hoeft te worden, maar het product wel langdurig nodig hebt. In tegenstelling tot financial lease betaal je hier een volledig bedrag waarin zaken als verzekeringen, onderhoudskosten en belastingen zijn inbegrepen. Een all-in bedrag dus waarbij je volledig gebruik mag maken van het product. Je loopt hier dus als leaser erg weinig risico, waardoor de leaseprijzen hoger liggen dan bij financial lease.

Shortlease

Shortlease is heel simpel gezegd huren met een overeenkomst van minimaal een maand. Omdat het langdurig is voor huur en kortdurend voor lease is de naam shortlease in het leven geroepen. Shortlease is een vorm van operational lease, maar met een korte leaseduur. Daarnaast is het flexibeler omdat je tussentijds kan opzeggen. Dit maakt shortlease een mogelijkheid tussen huren en leasen en heeft daardoor voordelen van beide, namelijk de lagere lasten van lease en de flexibiliteit van huur.

Voor- en nadelen van lease

Leasen is tegenwoordig erg bekend en wordt steeds populairder. Het leasen van een product heeft veel voordelen, maar uiteraard ook nadelen die goed zijn om te weten voordat je overstag gaat om een leasecontract aan te gaan.

Voordelen

  • Je krijgt het bezit over een nieuw product zonder daar lang voor te hoeven sparen en in één keer een groot bedrag af te rekenen. Het is enkel nodig om een vast (minimaal) inkomen te hebben.
  • Je betaalt een vast bedrag per maand. Indien je niet kiest voor operational lease/koopt op afbetaling, zijn ook verzekering- en onderhoudskosten inbegrepen.
  • Na de huurperiode ben je vrij om weer iets anders te kiezen.
  • Ideaal voor gebruik met een bepaalde duur, bijvoorbeeld wanneer je weet dat je het product maar een jaar nodig hebt.

Nadelen

  • Je zit vast aan een contract waarvoor betaald moet worden zoals je hebt afgesproken. Heb je het product eerder dan verwacht niet meer nodig, bijvoorbeeld door ontslag, overlijden of andere redenen, dan dien je alsnog een afkoopsom te betalen die flink kan oplopen.
  • Omdat je geen eigenaar bent van het product is het uitlenen vaak niet toegestaan.
  • In het geval van vervoer, zoals een auto of scooter, bouw je geen schadevrije jaren op bij je verzekering. Heb je bijvoorbeeld 15 jaar geleased en besluit je daarna een auto te kopen, houdt dan rekening met een hogere verzekeringspremie omdat je start zonder schadevrije jaren.