Het huren van een personenbus

Het huren van een personenbusje kan een handige oplossing zijn als je met een grotere groep mensen op pad gaat. Of je nu op vakantie gaat met familie, of een uitstapje maakt met vrienden, een personenbusje biedt genoeg ruimte en comfort voor iedereen.

Het huren van zo’n busje kan bij veel verschillende verhuurbedrijven. Het vinden van een geschikte verhuurder kan hierdoor nogal een opgave zijn. Op internet vind je namelijk veel verschillende aanbieders met talloze verschillende busjes. Daarom maken wij het je graag wat makkelijker voor je. We hebben de verschillende verhuurbedrijven van personenbussen verzameld en per type personenbus op een rijtje gezet, zodat jij ze in één oogopslag kunt bekijken en vergelijken.

Verschillende types personenbussen

Welk type personenbus kun je het beste huren? Huren.nl maakt onderscheid tussen de volgende types personenbussen.

 • Personenbus 6 persoons: Een busje om 6 personen in te vervoeren. Bovendien is er vaak ook nog genoeg laadruimte. Een busje als deze is ideaal om te huren om met een kleine groep een dagje uit te gaan.
 • Personenbus 9 persoons: Een busje om 9 personen in te vervoeren. Deze bus wordt het vaakst gehuurd door een groep vrienden of familie die op vakantie gaat, omdat je hem namelijk gewoon met je rijbewijs B mag besturen.
 • Mini touringcar: Een touringcar (grote bus), maar dan mini. Afhankelijk van de verhuurder en het aantal zitplekken kun je hierin rijden met rijbewijs D1 (maximaal 16 passagiers) of rijbewijs D.
 • Bestelbus met dubbele cabine: Niet alleen een bus om in te verhuizen, maar net zo goed een personenbus. Want ja: er passen zowel veel personen in als veel vracht!
 • Personenbus met trekhaak: Een busje om personen in te vervoeren, met de mogelijkheid om een aanhanger aan te koppelen.
 • Rolstoelauto: Een auto met de mogelijkheid om iemand in een rolstoel te vervoeren.  Meestal kun je met zijn vieren in een rolstoelauto: vier zonder, en één persoon met rolstoel.
 • Rolstoelbus: Een bus waarin meerdere rolstoelgangers vervoerd kunnen worden. Deze bussen zijn vaak zo om te bouwen, dat je een aantal gewone zitplaatsen houdt, en een aantal rolstoelplekken. Ideaal voor uitjes met ouderen die niet meer goed ter been zijn en in een rolstoel zitten, en/of groepen waarvan sommigen een fysieke beperking hebben. 

Wat kost het huren van een personenbus?

Het huren van een personenbusje kost gemiddeld zo’n €109,- per dag. Deze prijs is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de duur van je huurperiode, de afstand die je wilt gaan afleggen en de tijd van het jaar. Ook is het belangrijk dat je rekening houdt met extra kosten, zoals verzekeringen en brandstofkosten.

Daarnaast heeft het type busje ook invloed op de huurprijs. Onderstaand een overzicht van de verschillende types personenbussen en de bijbehorende gemiddelde huurprijs.

 • Personenbus 6 persoons: Gemiddeld €79,- per dag.
 • Personenbus 9 persoons: Gemiddeld €109,- per dag.
 • Mini touringcar: Gemiddeld €303,- per dag.
 • Bestelbus dubbele cabine: Gemiddeld €79,- per dag.
 • Personenbus met trekhaak: Gemiddeld €108,- per dag.
 • Rolstoelauto: Gemiddeld €76,- per dag.
 • Rolstoelbus: Gemiddeld €160,- per dag.

Wil je zeker zijn dat je een busje huurt voor de beste prijs-kwaliteitverhouding? Vergelijk dan eenvoudig de verschillende verhuurbedrijven via Huren.nl. Vergeet hierbij niet dat de goedkoopste optie niet altijd de beste is, zo zijn huurvoorwaarden, ervaringen met het verhuurbedrijf en overige service ook van essentieel belang.

Veelgestelde vragen

Reserveren

Zijn er kosten verbonden aan het annuleren van een reservering?
Of er kosten verbonden zijn aan het annuleren van je reservering hangt grotendeels af van het gekozen verhuurbedrijf en op welk moment je wilt annuleren. Op tijd annuleren is in veel gevallen kosteloos. Vaak dient dit minimaal 24 uur voor vertrek te zijn, echter kan dit afwijken per verhuurder. Controleer dus goed de annuleringsvoorwaarden van de verhuurder waar je de personenbus wil huren.
Moet ik een borg betalen bij het huren van een personenbus?
Ja, bij vrijwel alle verhuurders dient een borg te worden betaald. De hoogte van de borg varieert van circa €300 tot circa €2.000, afhankelijk van het verhuurbedrijf, het type personenbus en of je het eigen risico hebt verlaagd. Als je een borg dient te betalen dan wordt dit vaak voldaan bij het ophalen van de gehuurde personenbus. Wanneer de personenbus volgens de voorwaarden van de verhuurder correct is ingeleverd na de huurperiode, dan krijg je de borg weer terug. Controleer de voorwaarden omtrent de eventuele borg dus altijd goed bij de verhuurder voordat je de personenbus huurt, om verrassingen te voorkomen.
Geldt er een minimale leeftijd voor het huren van een personenbus?
Ja, er geldt voor het huren van een personenbus een minimumleeftijd. Deze minimumleeftijd varieert van 18 tot 23 jaar, afhankelijk van het verhuurbedrijf en in sommige gevallen ook het type personenbus. Ook moet bij het merendeel van de verhuurbedrijven de bestuurder het rijbewijs minimaal één jaar in bezit hebben. Controleer dus goed bij de verhuurders wat de minimumleeftijd is en hoe lang je minimaal het rijbewijs in bezit moet hebben om een personenbus te mogen huren.
Kan ik met een B-rijbewijs een personenbus huren?
De meeste personenbussen zijn te huren met een B-rijbewijs. Een uitzondering op de regel zijn de mini touringcars, deze zijn vaak alleen te huur met chauffeur. Weet je niet zeker of je de personenbus kunt huren met een B-rijbewijs? Neem dan contact op met het verhuurbedrijf.
Wat is de hoogte van het eigen risico bij het huren van een personenbus?
De hoogte van het eigen risico varieert per verhuurbedrijf. De personenbussen zijn verzekerd, echter kan het voorkomen dat je schade rijdt die je niet op een ander kan verhalen. In dat geval betaal je het eigen risico. Sommige verhuurbedrijven hanteren een verhoogd eigen risico bij bestuurders onder een bepaalde leeftijd (vaak 21 jaar). Ook verschilt het eigen risico wanneer je particulier of zakelijk huurt. Tevens kun je het eigen risico bij veel partijen verlagen tegenover een meerprijs. Controleer dus altijd goed wat het eigen risico is.

Levering

Hoe worden de brandstofkosten berekend?
In veel gevallen krijg je de personenbus mee met een volle tank en dien je hem ook weer met een volle tank in te leveren. De brandstof die je gebruikt tijdens jouw huurperiode betaal je in dat geval zelf. Zorg wel dat je de personenbus dicht bij het verhuurbedrijf weer vol tankt, zodat je de personenbus ook daadwerkelijk inlevert met een volle tank. Daarmee voorkom je eventuele extra kosten voor het bijvullen van brandstof. Soms kun je er ook voor kiezen om de personenbus in te leveren zonder volle tank, waarbij de verhuurder bekijkt hoeveel brandstof er is verbruikt en dit aan jou doorberekent. Dit is vaak duurder dan wanneer je de personenbus met een volle tank moet inleveren omdat een verhuurder vaak een hogere brandstofprijs hanteert dan het tankstation. Controleer altijd de voorwaarden omtrent het brandstofgebruik bij de verhuurder voordat je gaat huren.
Waar moet ik op letten bij het ophalen van de personenbus?
Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten als je de personenbus gaat ophalen: Vergeet niet om je rijbewijs mee te nemen. Ook is het handig om de bevestiging van de reservering mee te nemen. Bekijk vóór de huurperiode of de borg contant of via de pin betaald moet worden, dit verschilt per verhuurbedrijf. Daarnaast vragen sommige verhuurbedrijven om een adreslegitimatie mee te nemen, denk hierbij aan een afschrijving van je telefoonabonnement of een bankoverschrijving. Ten slotte raden wij je aan om bij het ophalen van de personenbus foto's te maken van alle eventuele huidige schade aan de personenbus. Laat deze schade op papier erkennen door het verhuurbedrijf. Lever je de personenbus weer in? Laat dan de verhuurder op het formulier erkennen dat er geen nieuwe beschadigingen zijn aangebracht tijdens jouw huurperiode om eventuele onenigheid te voorkomen.
Kan ik de personenbus na sluitingstijd inleveren?
In de meeste gevallen is het niet mogelijk om de personenbus na sluitingstijd in te leveren. Is het voor jou niet mogelijk om de personenbus tijdens de openingstijden in te leveren? Let hier dan extra goed op tijdens het reserveren van de personenbus. Vaak staat op de website van het verhuurbedrijf vermeld of je de personenbus na sluitingstijd kunt inleveren. Mocht je het online niet kunnen vinden, dan raden wij je aan om contact op te nemen met het verhuurbedrijf.
Kan ik de personenbus inleveren op een andere locatie dan waar ik deze heb opgehaald?
Of je de personenbus op een andere locatie kan inleveren dan waar je deze hebt opgehaald, hangt af van het verhuurbedrijf. In sommige gevallen is dit mogelijk. Als je de personenbus wilt inleveren op een andere locatie, kan er een extra toeslag in rekening worden gebracht. Neem contact op met het door jou gekozen verhuurbedrijf en bespreek de mogelijkheden en eventuele voorwaarden door.

Gebruik

Wat moet ik doen bij pech of schade aan de gehuurde personenbus?
In de meeste gevallen bevindt er zich een calamiteitenformulier in het dashboardkastje. Hier kun je precies zien wat je in welke situatie moet doen. Mocht deze niet aanwezig zijn, of kom je er niet uit, dan raden wij je aan om contact op te nemen met de verhuurder. De verhuurder zal jou verder helpen en je uitleggen wat je moet doen. Mocht het zo zijn dat je niet verder kunt rijden, dan zal er in de meeste gevallen hulp bij pech of vervangend vervoer worden geregeld. Wij raden je aan altijd direct foto's te maken van de personenbus en eventuele schade zodat je de pech kunt aantonen op een later moment. Het Europese schadeformulier kun je vaak in het dashboardkastje vinden, daarnaast is het ook mogelijk om deze online te downloaden. Zorg in ieder geval dat je veilig langs de weg staat.
Wat is bovenhoofdse schade en wat betekent dit voor mij eigen risico?
Bovenhoofdse schade is schade die, zoals de naam suggereert, zich boven de grens van 1.90 meter bevindt. De schade kan vooral ontstaan wanneer je onder een viaduct door moet of een te lage garage in wilt rijden. Let daarom altijd op de verkeersborden en/of informatieborden waarop de desbetreffende doorrijhoogtes worden vermeld. Bovenhoofdse schade is in de meeste gevallen niet afkoopbaar, dit betekent dat jij aansprakelijk bent voor het totale eigen risico bedrag van de bovenhoofdse schade. De hoogte van het eigen risico van bovenhoofdse schade bedrag wijkt vaak af van het standaard eigen risico bedrag. Wil je precies weten wat de hoogte hiervan is? Neem dan contact op met het desbetreffende verhuurbedrijf.
Mag ik met de gehuurde personenbus naar het buitenland rijden?
Het is bij veel verhuurders toegestaan om met de personenbussen naar het buitenland te rijden. Dit kan uiteraard afwijken, dus controleer altijd goed bij de verhuurder of het mogelijk is om met de personenbus naar het buitenland te rijden. Voor sommige voertuigen is het verplicht om speciale milieustickers en/of vignetten aan te schaffen en in sommige landen geldt een extra tol voor specifieke voertuigen. Omdat de regels per land en type voertuig verschilt, kun je uiteraard voor meer informatie terecht bij het verhuurbedrijf. Het niet aanschaffen van een milieusticker of vignet kan leiden tot vervelende kosten, laat je daarom vooraf goed informeren.
Mag er iemand anders de personenbus besturen terwijl ik deze heb gehuurd?
In de meeste gevallen is het toegestaan dat iemand anders dan de huurder de personenbus bestuurt. Echter dient die andere bestuurder vooraf wel zijn rijbewijs te laten controleren. Dit heeft te maken met de verzekering van de personenbus. Ook kan het zijn dat hiervoor een toeslag in rekening wordt gebracht. Ben jij zelf de huurder maar rijdt iemand anders? Dan blijf jij wel de verantwoordelijke van de personenbus, bijvoorbeeld voor schade en/of boetes. Controleer altijd bij het door jou gekozen verhuurbedrijf of het mogelijk is dat iemand anders dan de huurder de personenbus bestuurt, het komt namelijk ook voor dat alleen degene die staat vermeld in het huurcontract de gehuurde personenbus mag besturen.
Is het mogelijk om de huurperiode tijdens het gebruik van de personenbus te verlengen of in te korten?
In de meeste gevallen is het mogelijk om tijdens het gebruik de huurperiode te verlengen, mits de betreffende personenbus voor deze periode nog beschikbaar is en de verlenging van de huurperiode tijdig aangekondigd wordt. Afhankelijk van het verhuurbedrijf zou er nog een extra borgstelling gevraagd kunnen worden. Bij sommige verhuurbedrijven is het ook mogelijk om de huurperiode in te korten, dit is echter sterk afhankelijk van het verschil tussen de verwachte en de gerealiseerde huurperiode. Informeer bij jouw verhuurbedrijf naar de mogelijkheden.