Goederen of inboedel vervoeren met de juiste wagen

Als je een bedrijfswagen of een verhuiswagen gaat huren, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Denk bijvoorbeeld aan de afmetingen en het laadgewicht van de wagen, maar ook aan het eigen risico, de borgsom en eventuele verzekeringen. Dit soort zaken verschillen per verhuurder en het is daarom raadzaam om de verhuurbedrijven goed met elkaar te vergelijken om zo een passende wagen te vinden. Of je nou op zoek bent naar een bestelbus, een verhuiswagen of een bedrijfswagen met dubbele cabine, het juiste verhuurbedrijf vind je via Huren.nl. Voor het rijden in een bedrijfs- of verhuisbus heb je rijbewijs B of B+C nodig, afhankelijk van de grootte van de wagen. Wil je weten welke minimum leeftijd gehanteerd wordt en hoeveel jaar je in het bezit moet zijn van een rijbewijs? Kijk dan op de websites van de verhuurbedrijven.

De verschillende soorten wagens

Er zijn verschillende wagens te huur voor andere doeleinden. Zo heb je koelwagens om spullen koel en of warm te transporteren en wagens die niet al te veel kunnen vervoeren. Het is belangrijk dat je weet wat je wilt gaan vervoeren met de gehuurde wagen. Als je weet wat er in het busje moet, kun je een stuk gemakkelijker een keuze maken. veel van de wagens kun je gewoon besturen met een rijbewijs B. Met de grotere verhuisbus en vrachtwagen is er echter wel echt een rijbewijs C nodig. De verhuurders bij ons op de site hebben allerlei soorten wagens te huur van bestelbusjes tot wagens met een trekhaak en oprijwagens. Bekijk de verschillende soorten wagens bij de verhuurbedrijven en bekijk alle mogelijkheden. Er zijn een heleboel dingen waar je aan moet denken bij het huren van een bedrijfswagen. Welke grootte je nodig hebt en de afstand die je ermee gaat afleggen zijn de meest belangrijke factoren. Laat ook als je al weet welke wagen je gaat huren aan het verhuurbedrijf weten wat je wilt vervoeren en hoeveel. Door dit te doen kan het verhuurbedrijf je misschien wel iets anders aanraden dat beter past bij jouw producten en de hoeveelheid spullen dat vervoert moet worden. Bij ons kun je al een keuze maken in bedrijfswagen. Wij laten dan meteen zien welke verhuurbedrijven die wagen verhuren. Het zoeken naar een geschikt verhuurbedrijf met een specifieke wagen in het aanbod gaat gemakkelijk via onze website. Op deze pagina vind je alle soorten bedrijfswagens en verhuiswagens die de verhuurbedrijven te huur aanbieden.

Eigen risico, verzekeringen & borg

Tijdens het vergelijken van verhuurbedrijven zul je waarschijnlijk als eerste letten op de prijzen die verhuurders hanteren. Check altijd of deze prijzen in- of exclusief btw zijn en let ook op het aantal gratis kilometers (km vrij) dat je met de wagen kunt rijden. Vaak is dit 100 kilometer. Overschrijd je dit aantal, dan betaal je een prijs per extra gereden kilometer. Ben je van plan om een grote afstand af te leggen? Dan wil je natuurlijk dat de prijs per extra gereden kilometer zo laag mogelijk is. Naast de huurprijzen kun je ook letten op het eigen risico dat gehanteerd wordt en de mogelijkheid om deze te verlagen. Doemdenken is niet nodig, maar je rijdt niet iedere dag in een grote verhuisbus of wagen en een ongeluk zit in een klein hoekje. Voor het verlagen van je eigen risico betaal je relatief gezien een klein bedrag, maar bij schade kan dit je behoorlijk veel geld schelen. Het eigen risico is soms leeftijdsgebonden en kan bovendien verschillen voor zakelijk/particulier verhuur. Let op! Informeer wel even bij het verhuurbedrijf naar eventuele schade die in dit verhaal niet meegenomen wordt. Het kan namelijk zijn dat je bij bovenhoofdse schade, bijvoorbeeld doordat je onder een te lage tunnel doorrijdt, je volledige eigen risico of zelfs meer moet betalen, ondanks dat je je eigen risico verlaagd hebt. Ook betreft verzekeringen kun je je het beste laten informeren door het verhuurbedrijf. Auto’s zijn vaak WA/Casco verzekerd, maar sommige verhuurbedrijven bieden de mogelijkheid om overige verzekeringen af te sluiten. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een extra inzittenden verzekering. Ten slotte verschilt ook de borgsom en de betalingswijze (pin, contant, creditcard) per verhuurbedrijf.

Tips: Zo rij je in een bestelbus of verhuiswagen!

Nadat je de wagen afgehaald hebt en eventueel foto’s hebt gemaakt om bestaande schade vast te stellen, is het tijd om daadwerkelijk te gaan rijden. Laat je goed informeren over de afmetingen en de werking van de wagen (bijvoorbeeld over een eventuele laadklep). Ook is het raadzaam om je tijdens het achteruitrijden te laten helpen door iemand die je aanwijzingen geeft van buiten de auto. Hou ten slotte rekening met een langere remweg en de dode hoek. Succes!

Veelgestelde vragen

Reserveren

Zijn er kosten verbonden aan het annuleren van mijn reservering?
Of er kosten verbonden zijn aan het annuleren van de reservering hangt grotendeels af van het gekozen verhuurbedrijf en op welk moment je wilt annuleren. Op tijd annuleren is in veel gevallen kosteloos, vaak dient dit minimaal 24 uur voor vertrek te zijn. Dit kan echter afwijken per verhuurder, controleer dus goed de annuleringsvoorwaarden van de verhuurder waar je de bedrijfswagen wil huren.
Moet ik een borg betalen bij het huren van een bedrijfswagen?
Ja, bij vrijwel alle verhuurders dient een borg te worden betaald. De hoogte van de borg varieert van circa €300 tot circa €2.000, afhankelijk van het verhuurbedrijf, het type bedrijfswagen en of je het eigen risico hebt verlaagd. Als je een borg dient te betalen dan wordt dit vaak voldaan bij het ophalen van de gehuurde bedrijfswagen. Wanneer de bedrijfswagen volgens de voorwaarden van de verhuurder correct is ingeleverd na de huurperiode, dan krijg je de borg weer retour. Controleer de voorwaarden omtrent de eventuele borg altijd goed bij de verhuurder voordat je de bedrijfswagen huurt, dit om verrassingen te voorkomen.
Kan de lading van de bedrijfswagen worden verzekerd?
Ja, de lading kan zeker worden verzekerd, echter kan dit niet bij het verhuurbedrijf zelf. Het verhuurbedrijf heeft zelf geen mogelijkheid om de door jouw vervoerde lading te laten verzekeren. Een eventuele verzekering voor de te vervoeren lading, zal zelf moeten worden geregeld met een verzekeringsmaatschappij. Hiervoor kun je aankloppen bij je eigen of een andere verzekeringsmaatschappij. Wanneer je je inboedel gaat verhuizen, dan raden wij je aan om te kijken naar een inboedelverzekering, waarbij het transport ervan ook verzekerd is.
Geldt er een minimale leeftijd voor het huren van een bedrijfswagen?
Ja, er geldt voor het huren van een bedrijfswagen een minimale leeftijd, de minimale leeftijd varieert van 18 tot 23 jaar, afhankelijk van het verhuurbedrijf en in sommige gevallen ook per voertuigtype. Bij het merendeel van de huurders moet de bestuurder minimaal één jaar het rijbewijs in bezit hebben. Controleer daarom goed bij de verhuurders wat de minimum leeftijd is en hoe lang je minimaal het rijbewijs in bezit moet hebben.
Welke bedrijfswagen kan ik met het B- rijbewijs huren?
In de meeste gevallen is het mogelijk om alle types bedrijfswagens te huren met een normaal B- rijbewijs. Echter heb je in sommige gevallen een BE- rijbewijs nodig, dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de gehuurde bedrijfswagen meer dan 3.500 kilo weegt. Wanneer je twijfelt over het benodigde type rijbewijs kun je uiteraard het verhuurbedrijf benaderen om je te laten informeren over een bepaald type bedrijfswagen.
Wat is de hoogte van het eigen risico bij het huren van een bedrijfswagen?
De hoogte van het eigen risico varieert per verhuurbedrijf. De bedrijfswagens zijn verzekerd, echter kan het voorkomen dat je schade rijdt die je niet op een ander kunt verhalen. In dat geval betaal je het eigen risico. Sommige verhuurbedrijven hanteren een verhoogd eigen risico bij bestuurders onder de 21 jaar. Ook verschilt het eigen risico wanneer je particulier of zakelijk huurt. Tevens kun je het eigen risico bij veel partijen verlagen tegenover een meerprijs. Controleer daarom goed wat het eigen risico is.

Levering

Hoe worden de brandstofkosten berekend?
In veel gevallen krijg je de bedrijfswagen met een volle tank mee en dien je de bedrijfswagen ook weer met een volle tank in te leveren. De brandstof tijdens het gebruik betaal je in dat geval zelf. Zorg wel dat je de bedrijfswagen dichtbij het verhuurbedrijf weer vol tankt zodat je de bedrijfswagen ook daadwerkelijk inlevert met een volle tank. Daarmee voorkom je eventuele extra kosten voor het bijvullen van brandstof. Soms kun je er ook voor kiezen om de bedrijfswagen in te leveren zonder volle tank waarbij de verhuurder bekijkt hoeveel brandstof er is verbruikt en dit aan jou doorberekent. Dit is vaak duurder dan wanneer je de bedrijfswagen met een volle tank moet inleveren omdat een verhuurder vaak een hogere brandstofprijs hanteert dan het tankstation. Controleer altijd de voorwaarden omtrent het brandstofgebruik bij de verhuurder voordat je gaat huren.
Waar moet ik op letten bij het ophalen van de bedrijfswagen?
Let bij het ophalen van de bedrijfswagen op het meenemen van je rijbewijs. Bekijk voor de huurperiode ook of de borg contant of via de pin betaald moet worden, dit verschilt per verhuurbedrijf. Het is ook handig om de bevestiging van de reservering mee te nemen. Ten slotte vragen sommige verhuurbedrijven om een adreslegitimatie mee te nemen, denk hierbij aan een afschrijving van je telefoonabonnement of een bankoverschrijving. Daarnaast raden wij je aan om bij het ophalen van de bedrijfswagen foto's te maken van alle eventuele huidige schadeplekken aan de bedrijfswagen. Laat deze schade op papier erkennen door het verhuurbedrijf. Lever je de bedrijfswagen weer in? Laat dan de verhuurder op het formulier erkennen dat er geen nieuwe beschadigingen zijn aangebracht tijdens jouw huurperiode om eventuele onenigheid te voorkomen.
Kan ik de bedrijfswagen na sluitingstijd inleveren?
In de meeste gevallen is het niet mogelijk om de bedrijfswagen na sluitingstijd in te leveren. Is het voor jou niet mogelijk om de bedrijfswagen tijdens de openingstijden in te leveren, let dan extra goed op tijdens het reserveren van de bedrijfswagen. Vaak staat op de website van het verhuurbedrijf vermeld of je de bedrijfswagen na sluitingstijd kunt inleveren. Mocht je het online niet kunnen vinden, dan raden wij jou aan om contact op te nemen met het verhuurbedrijf.
Kan ik de bedrijfswagen inleveren op een andere locatie dan waar ik deze heb opgehaald?
Of je de bedrijfswagen op een andere locatie kan inleveren dan waar je deze hebt opgehaald, hangt af van het verhuurbedrijf waar je de bedrijfswagen gaat huren. In sommige gevallen is dit mogelijk. Soms wordt er een toeslag berekend wanneer je de bedrijfswagen inlevert bij een andere locatie. Neem contact op met het door jou gekozen verhuurbedrijf en bespreek de mogelijkheden en eventuele voorwaarden door.

Gebruik

Wat moet ik doen bij pech of schade?
In de meeste gevallen bevindt er zich een calamiteitenformulier in het dashboardkastje. Hier kun je precies zien wat je in welke situatie moet doen. Mocht deze niet aanwezig zijn, of kom je er niet uit, dan raden wij je aan om contact op te nemen met de verhuurder. De verhuurder zal jou verder helpen en je uitleggen wat je moet doen. Mocht het zo zijn dat je niet verder kunt rijden, dan zal er in de meeste gevallen hulp bij pech of vervangend vervoer worden geregeld. Wij raden je aan altijd direct foto's te maken van de bedrijfswagen en eventuele schade zodat je de pech kunt aantonen op een later moment. Het Europese schadeformulier kun je vaak in het dashboardkastje vinden, daarnaast is het ook mogelijk om deze online te downloaden. Zorg in ieder geval dat je veilig langs de weg staat.
Wat is bovenhoofdse schade en wat betekent dit voor mij eigen risico?
Bovenhoofdse schade is schade die, zoals de naam suggereert, zich boven de grens van 1.90 meter bevindt. De schade kan vooral ontstaan wanneer je onder een viaduct door moet of een te lage garage in wilt rijden. Let daarom altijd op de verkeersborden en/of informatieborden waarop de desbetreffende doorrijhoogtes worden vermeld. Bovenhoofdse schade is in de meeste gevallen niet afkoopbaar, dit betekent dat jij aansprakelijk bent voor het totale eigen risico bedrag van de bovenhoofdse schade. De hoogte van het eigen risico van bovenhoofdse schade bedrag wijkt vaak af van het standaard eigen risico bedrag. Wil je precies weten wat de hoogte hiervan is? Neem dan contact op met het desbetreffende verhuurbedrijf.
Wat is overbelading en wat kunnen de gevolgen ervan zijn?
Overbelading is het overschrijden van het totale gewicht van de gehuurde bedrijfswagen. Wanneer je onderweg schade rijdt, terwijl de gehuurde bedrijfswagen overbeladen is, is het risico geheel voor eigen rekening. Elke auto heeft een specifiek maximaal totaalgewicht. Het totaalgewicht bestaat uit het gewicht van de auto zelf, de lading en de personen die zich in de auto bevinden. Weet je niet zeker hoeveel lading je mag meenemen, neem dan contact op met het desbetreffende verhuurbedrijf.
Mag ik met de gehuurde bedrijfswagen naar het buitenland rijden?
Het is bij veel verhuurders toegestaan om met de bedrijfswagens naar het buitenland te rijden. Dit kan uiteraard afwijken, dus controleer altijd goed bij de verhuurder of het mogelijk is om met de bedrijfswagen naar het buitenland te rijden. Voor sommige bedrijfswagens is het verplicht om speciale milieustickers en/of vignetten aan te schaffen en in sommige landen geldt een extra tol voor specifieke bedrijfswagens. Omdat de regels per land en type bedrijfswagen verschillen, kun je uiteraard voor meer informatie terecht bij het verhuurbedrijf. Het niet aanschaffen van een milieusticker of vignet kan leiden tot vervelende kosten, laat je daarom vooraf goed informeren.
Mag er iemand anders de bedrijfswagen besturen terwijl ik de bedrijfswagen heb gehuurd?
In de meeste gevallen is het mogelijk dat iemand anders de bedrijfswagen mag besturen. Echter dient die andere bestuurder vooraf wel zijn rijbewijs te laten controleren. Dit heeft te maken met de verzekering van de bedrijfswagen. Ben jij zelf de huurder maar rijdt iemand anders? Dan blijf jij wel de verantwoordelijke van de bedrijfswagen, bijvoorbeeld voor schade en/of boetes. Controleer bij het door jou gekozen verhuurbedrijf of het mogelijk is dat iemand anders dan de huurder de bedrijfswagen bestuurt, het komt namelijk ook voor dat alleen degene die staat vermeld in het huurcontract de gehuurde bedrijfswagen mag besturen.
Wat betekenen het aantal vrije kilometers en de prijs per kilometer?
Vrije kilometers zijn het aantal kilometers waar je geen toeslag over hoeft te betalen. Je betaalt in die eerste vrije kilometers dus alleen maar voor de benzine. Als je meer dan kilometers rijdt dan het aantal vrije kilometers, dan betaal je een toeslag per kilometer. Wanneer je een lange afstand moet afleggen met de bedrijfswagen, dan raden wij je aan om een verhuurbedrijf te zoeken, dat ook kilometervrije verhuur aanbiedt. Dit betekent dat je een onbeperkt aantal kilometers mag afleggen, zonder dat je daar toeslag over hoeft te betalen. Voorbeeld: je rijdt in totaal 200 kilometer en het verhuurbedrijf hanteert 100 vrije kilometers en een toeslag van €0,19 per kilometer. Je rijdt dan dus 100 vrije kilometers en 100 kilometer tegen een toeslag van €0,19 per kilometer. Je betaalt dan dus (100 x 0,19) €19,00.
Is het mogelijk om de huurperiode tijdens het gebruik te verlengen of in te korten?
In de meeste gevallen is het mogelijk om tijdens het gebruik de huurperiode te verlengen, mits de betreffende bedrijfswagen voor deze periode nog beschikbaar is en de verlenging van de huurperiode tijdig aangekondigd wordt. Afhankelijk van het verhuurbedrijf zou er nog een extra borgstelling gevraagd kunnen worden. Bij sommige verhuurbedrijven is het ook mogelijk om de huurperiode in te korten, dit is echter sterk afhankelijk van het verschil tussen de verwachte en de gerealiseerde huurperiode. Informeer bij jouw verhuurbedrijf naar de mogelijkheden.