Laminaat leggen

Het wonder dat laminaat heet

Laminaat is op het gebied van vloeren misschien wel de beste uitvinding na hoogpolig tapijt. Hoewel hoogpolig tapijt heerlijk voelt tussen je tenen als je er met blote voeten overheen loopt, blijft er veel vuil en stof tussen hangen. Met laminaat heb je dit probleem niet. Bovendien is het relatief goedkoop en erg makkelijk om te leggen en eenvoudig weer te verwijderen. Je kunt het dus hergebruiken! Huren.nl heeft hier de meest handige huurtips verzameld voor het aanleggen van een laminaatvloer.

Laminaatvloer leggen? Eerst moet de vloerbedekking eruit

Als je laminaat gaat leggen kan het zijn dat je eerst de oude vloerbedekking moet verwijderen. Sommige mensen kiezen ervoor om het oude tapijt te laten liggen en dit te gebruiken als ondervloer, wat op zich een mogelijkheid is, maar het is frisser en beter voor het laminaat om een goede ondervloer te gebruiken en oud tapijt weg te halen. Dit kun je doen door een tapijttrekker te huren. Deze tapijttrekker klem je vast aan een hoekje van het tapijt, waarna je, als het goed is, het vastgelijmde tapijt los kunt trekken. Zit het tapijt zo vast, of moet je een groot oppervlak doen en werkt het niet met alleen een tapijttrekker? Dan is het huren van een tapijtstripper een mogelijkheid. Dit apparaat werkt op elektriciteit en plaats je tussen de ondergrond en het tapijt. Een scherpe rand pulseert tegen de onderkant van het tapijt aan, zodat het het tapijt stukje bij beetje los duwt. Deze pulseringen gaan supersnel, dus het tapijt ligt binnen no time bij het grofvuil!

Wat je nodig hebt en kunt huren om laminaat te leggen

Nu komt het daadwerkelijke laminaat leggen. Het meest gebruikte laminaat is kliklaminaat en ook erg handig: je hoeft het niet vast te lijmen, maar je klikt de losse delen eenvoudig aan elkaar, zodat het stevig ligt en niet kan verschuiven, maar ook weer makkelijk uit elkaar te halen is, als je een nieuwe vloer wilt of als je de vloer elders wilt hergebruiken. Let op: laminaat klikt maar op één manier, let dus op bij het zagen dat je het laminaat de juiste kant op houdt. Laminaat zagen gaat het makkelijkst met een laminaatsnijder. Wil je in de (betonnen) vloer onder het laminaat kabels kwijt of om een andere reden frezen, huur dan een vloerfreesmachine en/of een vloerzaagmachine. Voor het zagen van plinten in verstek is het handig om een afkortzaag te huren. Hiermee kun je, afhankelijk van het model afkortzaag, ook laminaat snijden/zagen. Zorg altijd dat je een klein beetje ruimte overhoudt tussen de muur en het laminaat, zodat het kan ‘ademen’. Huren.nl wenst je veel plezier met je nieuwe laminaatvloer!