Plafond schilderen

Veilig en streeploos je plafond schilderen? Check onze huurtips!

Het schilderen van je plafond is een hele klus. Je bent met een groot oppervlak bezig en werkt ook nog eens boven je hoofd. Bovendien is het lang niet altijd veilig. Daarom wordt op deze pagina stap voor stap uitgelegd hoe je het verven van je plafond het beste én het veiligste aan kunt pakken.

De benodigdheden 

Je plafond schilderen begint met de juiste voorbereiding. Haal om te beginnen alle materialen in huis die nodig zijn om deze klus te klaren. De meest voor de hand  liggende materialen zijn natuurlijk de kwasten en de muurverf. Ook zaken als afdekfolie en reparatiemiddelen voor gaten en scheuren moet je niet vergeten. Heb je niet alle materialen of gereedschappen in huis? Geen probleem! Tegenwoordig is alles te huur. Heb je bijvoorbeeld geen trapladder, dan kun je deze gemakkelijk huren. Een trapladder heeft vier poten, een plateautje en een steunbeugel. Zo sta je extra stevig. Wil je veel bewegingsvrijheid en extra veiligheid? Dan kun je het ook een kamersteiger huren. Een kamersteiger is makkelijk op te bouwen en te verplaatsen en past in principe door alle deuren. Zitten er nog slechte verflagen op je plafond en is je plafond niet egaal? Dan is het belangrijk dat je het plafond voordat je gaat schilderen goed schuurt. Dit doe je gemakkelijk met een plafondschuurmachine. Je hoeft hiermee niet boven je macht te schuren, waardoor je geen lamme arm krijgt. Ook schuur je met dit apparaat niet recht boven je hoofd en valt het gruis dus ook niet op je hoofd. Ga je helemaal voor het gemak? Leg dan je kwasten aan de kant en huur een Airless verfspuit. De verfspuit is zeer geschikt voor het snel aanbrengen van dikke

Aan de slag!

Nu je alle materialen hebt, kun je aan de slag. Dek je vloer en je meubels af met afdekfolie en vergeet niet om de randen van je muren af te plakken met schilderstape. In sommige gevallen moet het plafond voorbehandeld worden met een isoleer- of fixeermiddel. Laat je hierover informeren door het bedrijf waar je je verf koopt. Als je er voor kiest om met kwasten te schilderen, dan kun je het beste beginnen met het schilderen van de randen. Werk je met de verfspuit, laat je dan door het verhuurbedrijf informeren over het juiste gebruik. Na het verven kun je de schilderstape het beste zo snel mogelijk verwijderen. Zorg er ten slotte voor dat de ruimte waarin je gewerkt hebt goed door kan luchten en klaar is kees!

Tip: Schilderen zonder vlekken of strepen? Gebruik dan genoeg verf. Doe je dit niet, dan wordt de verf ongelijk verdeeld en droogt deze snel uit.