Tegels zetten

De sterren van de hemel tegelen met deze handige klustips!

Ben je van plan om je huis een make-over te geven? Of heb je net een nieuw huis gekocht en wil je aan de slag met de betegeling? In beide situaties is het inhuren van een professional helemaal niet nodig. Klussen doe je toch gewoon zelf?! Het fijne aan werken met tegels is dat ze eenvoudig schoon te maken zijn en het niet erg is als ze nat worden. Ideaal voor in de badkamer, de keuken en het toilet. Hoe je de betegeling van de door jou gekozen ruimte precies aanpakt, dat lees je hier. Met een paar handige klus- en huurtips kom jij er wel!

De benodigdheden voor het betegelen

Pak allereerst een meetlint of rolmaat erbij en meet je muur op. Zorg ook dat je een waterpas in huis hebt. Ideaal voor recht gelegde tegels. Het op maat maken van je tegels doe je heel eenvoudig met een tegelsnijder, ook wel plavuizensnijder genoemd. Moet je veel tegels scherp en recht afzagen? In dat geval is een tegelzaagmachine voor jou het meest geschikt. De muur die je wilt gaat betegelen, kun je het beste eerst voorzien van een raamwerk van latten. De muur gaat na het betegelen namelijk nog werken, dus met deze latten voorkom je dat de tegels te dicht bij de randen geplaatst worden en kapot springen. Zet de latten met schroeven vast. Hiervoor kun je een hamer of een boormachine gebruiken. Sla of boor de spijkers er niet helemaal in, zodat je ze er naderhand gemakkelijk uit kunt halen. Zorg dat de latten waterpas bevestigd worden. Ten slotte heb je natuurlijk tegellijm, een lijmkam en de tegels zelf nodig. Bereken hoeveel tegels je nodig hebt en tel hier 10% extra tegels bij op. Je moet namelijk altijd rekening houden met wat snijverlies en mocht een tegel een keer kapot vallen, dan is er geen man overboord.

Tegels zetten doe je zo!

Is je muur schoon en glad en is het lattenraamwerk bevestigd, dan kan het tegel leggen beginnen. Met een lijmkam verspreid je tegellijm over een klein oppervlakte: niet groter dan 1m2, want de lijm droogt snel. Begin vervolgens met tegelen in één van de hoeken en check na elke rij of de tegels waterpas gelegd zijn. Om de tegels wat extra speling te geven, kun je gebruik maken van voegkruisjes op de hoeken van de tegels. Deze voegkruisjes creëren smalle voegen tussen de tegels. Verwijder vervolgens de latten en leg ook hier tegels. Lijm om de tegels? Verwijder dit direct met een natte doek. Succes!