Graszoden leggen? Zo doe je het!

Zo leg je graszoden

Smeken je kids al jaren om een grasveld waar ze lekker op kunnen spelen? Of kan je gewoon niet wachten om buiten op je eigen gazonnetje te zitten en te genieten van de frisse buitenlucht? Er zijn zoveel redenen waarom het aanleggen van een grasveld een goed idee is. Maar hoe pak je het aan? Je kunt het door iemand laten doen, maar je kan ook gewoon het heft in eigen hand nemen. Graszoden leggen dus. Huren.nl helpt je verder.

De voorbereiding

De eerste stap is natuurlijk bepalen waar de graszoden, ook wel grasmatten genoemd, moeten komen te liggen. Probeer dit oppervlak zo nauwkeurig mogelijk vast te stellen. Zodra je weet hoeveel vierkante meter graszoden je nodig hebt, kun je de graszoden kopen. Hou altijd rekening met 5% snijverlies. Niet alle graszoden zullen helemaal passen en moeten dus af en toe bijgesneden worden. Let op: Er zijn verschillende soorten graszoden (denk aan speelgras, sportgras etc.), dus laat je goed informeren. Zodra je de graszoden hebt, moeten ze binnen 24 uur gelegd worden. Zorg er dus voor dat je eventuele oude gazon voor die tijd al verwijderd is. Je kunt dit doen door het om te spitten met een spade of een tuinfreesmachine. Je kunt er ook voor kiezen om het oude gazon te verwijderen met een graszodensnijder. Dit duurt iets langer, maar levert wel het mooiste resultaat op. Grote hoeveelheden grond kun je het beste kwijt is een grondafvalcontainer. Heb je nog geen kruiwagen, dan kun je deze gemakkelijk huren om de grond mee weg te voeren. Nu kun je de grond waar de zoden komen te liggen gaan bewerken. Huur een tuinwals om het oppervlak te egaliseren. Na het egaliseren kun je mest gebruiken om de zorgen dat de graszoden beter hechten aan de grond. Dit doe je heel eenvoudig met een kunstmeststrooier.

De graszoden leggen

Tijd om de graszoden te leggen. Begin aan de buitenzijden van het gazon en werk zo langzaam naar binnen. Probeer aan de zijkanten van het gazon zoveel mogelijk gebruik te maken van hele zoden, aangezien gesneden zoden minder goed hechten en zoden aan de zijkant sowieso al minder goed hechten. Werk dus van buiten naar binnen. In het midden van het gazon kun je gebruik maken van zoden die je ingesneden hebt (met een scherp mes). Zo vul je je hele gazon op. Nadat je de zoden gelegd hebt, moet je de zoden aandrukken. Ook dit kun je doen met een tuinwals. Daarna is het belangrijk om gelijk te sproeien. Weet je niet of je genoeg gesproeid hebt? Til dan een zode op en voel of de grond eronder nat is. Bij warm weer kun je zeker in de eerste periode het beste drie keer per dag sproeien. Zo weet je zeker dat jouw gras groener is dan bij de buren. Succes!