Mos verwijderen

Last van mos op je tegels of in het gazon?

Opeens is het er: mosvorming. Iets waar je waarschijnlijk niet aan dacht tijdens het aanleggen van je terras of tuinpad, maar waar je je inmiddels mateloos aan irriteert. Niet alleen doet het afbreuk aan je mooie tuin, het is ook nog eens gevaarlijk. Groene aanslag kan namelijk behoorlijk glad worden. Daarom is het verstandig om mos te verwijderen. En wel met onderstaande tips!

Zo kom je af van mos op en tussen je tegels!

Een veel gebruikte methode om af te komen van mos is het schoonspuiten van de tegels met een hogedrukreiniger. Een hogedrukreiniger, of hogedrukspuit, is ideaal voor het verwijderen van hardnekkige mosvorming en is bovendien milieuvriendelijk. Je gebruikt namelijk geen chemische middelen. Het is wel slim om oude kleding of in ieder geval regenlaarzen aan te trekken. Een alternatieve oplossing is het wegbranden van mos met een onkruidbrander. Met een onkruidbrander kun je onkruid en mos selectief verbranden, doordat je met een mobiele brander door de tuin loopt. Het mos zal uitdrogen en kan vervolgens met een (staal)borstel verwijderd worden. Een derde, iets minder milieuvriendelijke, oplossing is het besproeien van het mos met een onkruidspuit. In deze spuit zitten bestrijdingsmiddelen die moet mos doen afsterven, waarna je het weg kunt vegen of weg kunt borstelen. Je zou eventueel ook kunnen overwegen om een onkruidborstel te huren voor het verwijderen van mos. Het nadeel aan deze borstel is dat wortels niet verwijderd worden en je dus sneller last van nieuwe mosvorming zult hebben.

Een mooi gazon zonder mosvorming

Mosvorming in het gazon kan veroorzaakt worden door een aantal factoren. Het te kort maaien van het gras in de herfstmaanden zou een mogelijke oorzaak kunnen zijn, maar ook de zuurgraad van de grond kan een rol spelen. Krijgt je gazon te weinig zonlicht? Ook dan kan mosvorming ontstaan, aangezien mos groeit op donkere en vochtige plekken. Om mosvorming in je gazon tegen te gaan, zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen. Een te zure grond kun je bijvoorbeeld aanpakken met kalk. Met een kunstmeststrooier kun je kalk mooi gelijkmatig verdelen over het gras. Ook het strooien van kunstmest kan mos tegengaan. Neemt de mosvorming dusdanig toe dat je het direct een halt toe wilt roepen? In dat geval kun je het beste een verticuteermachine huren. Met deze machine kun je het gras direct ontmossen, waardoor er meer lucht en voedingsstoffen bij kunnen komen. Succes!